Nieuws
Nieuws

Blijf op de hoogte over Meelmolen de Herder!
Het Geheim Genootschap van Fluisterende molens stuurt Roos Schlikker op onderzoek naar heden, verleden en toekomst van Noord-Holland. Ze gaat op weg en krijgt haar vijfde route: van Medemblik, naar Wervershoof en Enkhuizen. De geschiedenis van Meelmolen De Herder wordt door Huub van der Lubbe verteld in de podcast, af te spelen via bijgevoegde link. Ook wordt het verhaal van windturbine De Ambtenaar verteld.
https://www.podbean.com/ew/pb-wqpge-1037f98Ontwikkelingen bij meelmolen de Herder


Nieuwe fase Poorthuis

Naast meelmolen de Herder staat het pittoreske Poorthuisje. Net als de molen is het Poorthuis al vanaf 1500 terug te vinden in de archieven en op verschillende historische tekeningen. In het huisje woonde destijds de poortwachter die ’s nachts en bij bedreigingen van buitenaf de stadspoorten afsloot. Tijdens de herbouw van de molen van 1986 tot 1990 is ook het huisje volgens origineel voorbeeld herbouwd. Vanaf 2014 is het huisje in gebruik als horecagelegenheid en heeft het een gezellig terras gekregen.

Wegens tekort aan vrijwilligers kon het Poorthuis te weinig dagen open en werden de mogelijkheden van het huisje onvoldoende benut.

Stichting de Medemblikker Meelmolen heeft daarom besloten vaste huurders voor het Poorthuis te zoeken.

Met de komst van Martine van Seters en Jacques Laureys begint vanaf zondag 1 augustus een nieuwe fase voor het Poorthuis.

Deze bevlogen, enthousiaste en ervaren mensen willen van het Poorthuis een open ontmoetingsplaats maken voor jong en oud. Op de vernieuwd een vaak wisselende menukaart zal o.a. sandwiches, salades, taarten*,tapashapjes en een daghap te vinden zijn. 

Martine en Jacques willen bovendien met producten van het seizoen en van de lokale ondernemers gaan werken. Hierbij wordt gelet om zoveel mogelijk biologische, of producten geteeld zonderbestrijdingsmiddelen, te gebruiken. Zo zal bakker Raat voor ons molenbrood gaan bakken van het meel van de molen. Dit meel wordt sinds kort gemaakt van biologische tarwe (zie tekst onderaan).

Je kunt dus wel stellen dat het Poorthuis volwassen gaat worden. Om deze reden zal het dan ook worden omgedoopt tot “Het Poorthuis”.

Het Poorthuis zal tot oktober van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 20.00 uur en van november tot maart van woensdag t/m zondag van 11.00 tot 18.00 uur geopend zijn.


Wijziging bestuur

Ook in het bestuur van de Stichting de Medemblikker Meelmolen is er iets gewijzigd. Piet Goverse (foto) is de laatste 10 jaar voorzitter geweest van de Stichting. Piet heeft in deze jaren zeer veel voor de molen betekent en zich altijd met veel enthousiasme ingezet voor het wel en wee van de molen.

Piet heeft helaas te kennen gegeven te willen stoppen en heeft tijdens de laatste bestuursvergadering de voorzittershamer overhandigd aan Bert de Jong.

Wij danken Piet hierbij nogmaals voor zijn inzet en wensen hem nog veel geluk en gezondheid.


Biologische tarwe

Tenslotte zijn wij zeer trots om te vermelden dat wij sinds kort meel verkopen, gemaakt van biologische tarwe uit de Wieringermeerpolder. Dit geeft een extra lekkere smaak aan baksels, u proeft echt het verschil.

Biologische granen bevatten meer mineralen en vitaminen dan granen van een bodem die bewerkt is met chemische middelen. 

*De meeste taarten van Het Poorthuis worden trouwens ook gebakken van dit heerlijke meel!


Nieuw!

Gepubliceerd op 10 Jan 2018

Vanaf vandaag melden wij actualiteiten op deze pagina. Houd het in de gaten!


Lees verder...