Over de molen




De molen van beneden naar boven


De entree en de winkel

Van oudsher was dit de verblijfs- en werkplaats voor de molenaars en werden hier de boeren ontvangen met hun graan. Tegenwoordig wordt deze ruimte gebruikt als winkel en om onze bezoekers te ontvangen.

Generic placeholder image

De maalzolder en stelling

Dit is de werkvloer van de molenaar. Hier controleert de molenaar de kwaliteit van het gemalen meel. Het meel wordt hier in zakken opgevangen of in de buil (een grote zeef) verder verwerkt tot bloem. Hierna worden de zakken afgewogen, dichtgebonden en gestapeld. Tevens kan de molenaar vanuit hier naar buiten de stelling oplopen om het weer in de gaten te houden, zo nodig de molen te kruien (draaien van de kap in de richting van de wind) of het zeil bijstellen, waardoor de snelheid van de molen wordt bepaald.

Generic placeholder image

De steenzolder

Op deze zolder bevinden zich twee koppels maalstenen. Tussen de maalstenen, waarvan de bovenste draait en de onderste vast ligt op de vloer, wordt het graan tot meel gemalen. Het graan wordt op de steenzolder in het kaar (een grote houten trechter) gestort en komt via de schuddebak tussen de stenen terecht. Het meel wordt hierna via de meelpijp naar de maalzolder gestort.

Generic placeholder image

De luizolder

De naam van deze zolder verwijst naar het luiwerk (een hijsinrichting), waarmee met behulp van windkracht de graanzakken tot bovenin de molen worden gehesen of zakken meel naar de begane grond worden getransporteerd. Dit transport gaat binnendoor, via een stelsel van luiken die zich allemaal in één lijn bevinden. Verder wordt deze zolder gebruikt als opslag van het graan.

Generic placeholder image

De kapzolder

Deze molen is een bovenkruier, dus alleen de kap met de wieken wordt in de wind gezet. Dit gebeurt door middel van het kruirad onderaan de staartbalk. De draaiende horizontale beweging van de wieken wordt omgezet in een verticale roterende beweging voor de aandrijving van de werktuigen onderin de molen. Om het bovenwiel zit de vang, een houten rem, waarmee de molen stilgezet kan worden.

Generic placeholder image

Het draait om de wind!

Bent u ook zo benieuwd naar de werking en de oude techniek van meelmolen de Herder, maar wilt u ook de bijna 200 meter hoge megawindmolen “de Ambtenaar” van zeer dichtbij aan het werk zien?
Wij bieden u een uniek arrangement inclusief deskundige rondleidingen in de beide molens, heldere Power Point presentaties en heerlijke koffie met huisgemaakt appelgebak.